a b o u t .. m e

Koirien kouluttaminen on ollut sydämeni asiana jo yli kaksikymmentä vuotta. Aloitin harrastamisen aikoinaan belgianpaimenkoira tervuereneilla mutta sen jälkeen koulutuksessa on ollut malinoiseja sekä saksanpaimenkoiria. Harrastuksiini kuului metsäjälki, haku sekä IPO. Harrastus muuttui työksi aloittaessani vuonna 2000 työni puolustusvoimissa. Vuodesta 2001 alkaen olen toiminut Kaartin jääkärirykmentissä virkakoiranohjaajana. Koirien tehtävinä on ollut toimia rauhanajan sotilaspoliisitehtävissä partiokoirina (voimankäyttö ja jäljestäminen) sekä räjähteiden ja aseiden etsintäkoirina. Koulutuksen pääpaino on kuitenkin ollut kriisinaikaan valmistautuminen ja siihen liittyvät haastavat tehtävät ja niiden kouluttaminen koirille.

IPO harrastus alkoi vuonna 1997 ensin kokeellisesti tervuereneilla, mutta vasta saatuani työlinjaisen malinoisin vuosituhannen vaihteessa, alkoi tavoitteellinen harjoittelu. Harjoittelin ahkerasti ensimmäistä työkoiraani sekä työtehtäviin että kilpailuihin. Maalimiehenä toimi Marko Koskensalo, jonka kanssa harjoittelimme lähes päivittäin. Vaikka IPO oli vain harrastus työkoiralle ja työkuviot olivat prioriteetti, koirani Niilo (Mecberger Birger) menestyi kohtuullisen hyvin oltuaan RM3 -2004, SM2 -2006, FCI MM14 -2006, RM1 -2006, FMBB19 -2007 sekä useita muita arvokilpailumenestyksiä ja edustuksia. Yhteistyö jatkui myös Markon oppilaana, sillä saksanpaimenkoiraliiton pätevöityneenä maalimiehenä, olin hänen oppilaanaan kunnes vuonna 2007 itse valmistuin koulusta. Myöhemmin Marko muutti Kanadaan eikä miehen tuloksia varmasti tarvitse esitellä. Yhteistyö Markon kanssa oli hyvin opettavaista ja saan olla tästä ajasta hyvin kiitollinen.

Kilpailu-uran jälkeen keskityin ohjaana sotilasuraan ja koirien kouluttamisen kehittämiseen tunnetilojen sekä taktisten ja teknisten asioiden osalta. Lisäksi tein valtavasti töitä maalimiehenä IPO koirille Suomessa ja Eestissä. Pidin myös paljon seminaareja IPO –koirien kouluttamisesta ympäri Eurooppaa. Vuonna 2009 pidetty seminaari Hollannissa tutustutti minut Joël Ederyyn, josta tuli ensimmäinen virallinen maalimiesoppilaani. Joël pätevöityi saksanpaimenkoiraliiton maalimieheksi Suomessa vuonna 2013 sekä sai Hollannin maalimiespätevöinnin 2015. Joël on omilla koirillaan edustanut Hollantia MM -kilpailuissa neljä kertaa. Hollannin kaikkien rotujen IPO mestaruuskilpailuissa sijoitukset ovat olleet -13 3. ja -15 2. Vuonna 2014 Joël voitti Hollannin belgianpaimenkoirien mestaruuden ja nuoremmalla koirallaan vuonna 2016 hän sijoittui kolmanneksi.

Vuodesta 2008 asti jatkunut yhteistyö Eestin kanssa on poikinut lähes 200 tulosta. Ohjaajista mainittakoon Erika Piirsalu, Kristi Nöpps sekä Raul Oismaa. Erika on voittanut tiimissämme neljä kertaa Eestin mestaruuden ja ollut kuusi kertaa edustamassa maataan MM –kilpailuissa. Kristi on ollut kaksi kertaa Eestin mestaruuskilpailuissa sijoittuen molemmissa toiselle sijalle. Kristi on myös edustanut maataan FMBB MM –kilpailuissa kolmesti. Vuonna 2015 FMBB Tsekeissä molemmat tytöt Erika ja Kristi sijoittuivat historiallisesti 20 parhaan joukkoon päästyään superfinaaleihin. Raul Õismaa teki koirallaan 2017 FMBB Saksassa kilpailuiden toisiksi parhaat purupisteet (95p.) tiukassa arvostelussa sekä 2017 RM:ssä Suomessa parhaat purupisteet (96p.).

Nykyään toimin maalimiesten kouluttajana saksanpaimenkoiraliitossa
sekä Russia Helpers Schoolissa, jonka ystäväni Dmitry Zaytsev organisoi
menestyksekkäästi toimivaksi kansainväliseksi maalimieskouluksi. Dima on pätevöitynyt itse Suomessa 2012. Omien koirieni ohjaaminen on ollut kiireiden takia vähemmällä, mutta paluu sinne puolelle alkoi muutama vuosi sitten. Työkoirapuolella ohjaaminen on ollut päivittäistä ja nykyään työkaverinani toimii toiselta viranomaiselta pitovaikeuksien takia tullut pieni mutta kiukkuinen malinois Kauko (Tulikuuma Ylipaine). Siviiliharrastuskoirani ovat saksanpaimenkoira Juuso (Estrellest von Vector), joka myös tuli minulle pitovaikeuksien saattelemana sekä malinois Kullervo (Amur iz Gratsiano). Koirieni maalimiehenä toimii Teemu Parviainen joka voitti vuonna 2011 WUSV –maailmanmestaruuden

Olen viime vuosina pitänyt paljon seminaareja
maalimiestyöstä, tottelevaisuudesta sekä jäljestämisestä. Tarkoitus on yhdistää voimakkaat tunnetilat ja pedantti tekninen kouluttaminen. Seminaareilla käydään läpi perusteellisesti asiat rehellisesti ja pyritään aina etsimään vastaus kysymykseen ”miksi”. Jos tiedämme vain vastauksen kysymykseen ”mitä”, emme oikeasti ymmärrä mitä olemme tekemässä.

Olen ollut onnellisessa asemassa saatuani tehdä yhteistyötä ja oppia mielestäni parhaassa maalimieskoulutusjärjestelmässä sekä loistavien koirien kouluttajien opastuksessa, avustuksella sekä yhteistyöllä. SPL –maalimieskoulutukseen hakeutuu vuosittain oppilaita Suomen lisäksi myös ulkomailta. Pätevöityneitä maalimiehiä koulustamme, jota eräs kanadalainen oppilaamme kutsuu ”The Harvard of helper Schools“, on tätä kirjoittaessa Venäjältä, Hollannista sekä Liettuasta. Lisäksi oppilaita käy Kanadasta, Venäjältä sekä Brasiliasta. On kunnia olla mukana tällaisessa koulussa. Työ- ja harrastuskoirien lisäksi teen paljon töitä ongelmakoirien kanssa. Minulle tuodaan yleensä ratkaistavaksi vakavia käytösongelmia, joissa koirat ovat ympäristölle vaarallisia.

Toivon että viihdyt sivuillani. Ota rohkeasti yhteyttä tarvittaessa.

Tuukka Nikola